Levegős szerszámainkhoz a megfelelő légkompresszor kiválasztása nem is olan nehéz, ha tudjuk mire kell figyelnünk. Az oldalon megpróbálunk segítséget adni ahhoz, hogy a megfelelő légkomresszort válasszuk. Webáruházunkban Extol, Makita és Metabo légkompresszorok találhatók ingyenes kiszállítással is.

 légkompresszor

Mire figyeljek a légkompresszor vásárlásakor?

  • A megfelelő nyomást tudja produkálni. (Bar)
  • A megfelelő légszállítást tudja. (liter/perc)
  • A légkompresszor felvett teljesítményét elbírja a biztosíték.
  • Elegendő a tartály nélküli, vagy szükséges a tartályos légkompresszor?

Elegendő lesz-e a légkompresszor nyomása?

A légkompresszor gyártók megadják a levegős kompresszor által előállított nyomást, például: Max. üzemi nyomás: 0,8 MPa ( 8 bar) Itt is áll az, hogy a levegős szerszám nyomásszükséglete kisebb kell legyen mint a légkompresszor nyomása, hogy az megfelelően működjön.

Ha messzebb kell eljuttatnunk a sűrített levegőt a légkompresszor által produkált nyomás csökken.Irányadónak jó ha 0,1Bar nyomáscsökkenéssel számolunk méterenként.Ha ez falra rögzített pld. rézcső könyökökkel, az okoz némi plusz nyomásveszteséget.

Ha nagyobb műhely levegő ellátásáról kell gondoskodnunk megoldhatjuk kettő légkompresszorral is a műhely két végén elhelyezve. Ez már a 4-5 állásos gépkocsi javítóműhelyekben is jól működik. A több kompresszor segíti egymást, sokszor jobb megoldás mint egyetnen nagyot letelepíteni. Kiegészíthetjük még plusz légtartállyal is a rendszerünket.

Elegendő lesz-e a légkompresszor légszállítása?

Ha a légkompresszor kimenő azaz töltési teljesítményét nem szokták megadni, (azért vannak kivételek, ilyen a Metabo cég, itt a felvett és a leadott levegőt is leírja a technikai adatoknál) azt nekünk kell kiszámolnunk a következőképpen: A kifújt levegő a beszívott levegőnek (vagy az átfolyás) a kb 60%-a, tehát ha a kompresszorunk 100 liter levegőt szív be egy perc alatt, kb 60 liter/perc levegőmennyiséget fúj ki.

Ha csak levegőmennyiség értékkel találkozunk ( pl. liter/perc) a légkompresszor leírásában, az majdnem biztos hogy az a légkompresszor által felvett levegő mennyisége. A gyártók a levegős szerszámoknál minden esetben megadja a szerszám által felvett levegőmennyiség értékét liter / perc mértékegységben. A légkompresszor leadott levegőmennyisége ennek a 60%-os értéknek kell minimum megfeleljen, természetesen nagyobb lehet.

A légkompresszort elbírja a biztosítékom?

A nagyobb légkompresszor esetében felmerülhet a gyanú, hogy leveri a biztosítékot. Ez a 6 és10 amperes biztosítékoknál szokott előfordulni. Ha a hálózaton 16A-es kismegszakító van, biztos hogy elbírja a légkompresszor teljesítményét.

Legyen-e tartályos a légkompresszor?

Mindenképpen előnyös ha van levegő tartalék. Ez akkor fontos ha a légkompresszor nem tudja olyan gyorsan termelni a sűrített levegőt, mint ahogy fogy. Csak akkor szokták elhagyni a tartályt ha fontos szempont az, hogy a levegős kompresszor kis méretű és könnyű legyen.

olajmentes légkompresszor

Mit csináljak, ha sokat megy a légkompresszor motorja?

Növeljük meg a légkompresszor teljesítményét! Ilyenkor általában a légkompresszor tartálya kisebb, mint ami szükséges lenne. Ha sokszor kapcsol be a levegős kompresszor motorja, tegyünk rá nagyobb tartályt, vagy kössünk rá a kompresszor tartályára egy másikat.Figyeljünk a mértékletességre, mert ha nagyon nagy a tartály, a légkompresszor motorjának sok időbe telik feltölteni.

Figyeljen arra hogy a légkompresszor megbontása garanciavesztéssel jár!

Száraz vagy olajos légkompresszor a jó választás?

Mindegy, attól függ mekkora méretű ill. teljesítményű légkompresszor kell nekünk.

  • A kisebb légkompresszor légsűrítője általában száraz szokott lenni, mivel ez olcsóbb megoldás és a kicsi légsűrítőnél teljesen elegendő ez a megoldás.A száraz légkompresszor motorjában a dugattyúgyűrűt teflonból készítik, ezért nem kell olajjal kenni. A henger hagyományos acél.
  • A 20 liter feletti tartályos légkompresszor esetében a gyártók az olajost preferálják.Az olajos légkompresszor úgy működik mint egy hagyományos kisebb négyütemű, szóró olajozással ellátott motor.
 

Kosaram

 x 

A kosár üres

Belépés